Segítség a weboldal használatához

Ezt a honlapot úgy terveztük, hogy könnyen olvasható és gördülékenyen használható legyen bárki számára . A WCAG 2.0 „AA” szintjének megfelelően.

Néhány gyakran előforduló nehézségnek egyszerű megoldásait mutatom be. Az oldal alján hibabejelentő és segítségkérő űrlapot is talál (ide kattintva el is jut az űrlaphoz).

Olvasást segítő beállítások

Böngészőablak méretének változtatása

Néhány böngésző alapértelmezetten nem a teljes képernyőn indul el. A böngészőt egérrel is át lehet méretezni, illetve teljes képernyőre tenni. Ennek részletes leírását lásd a mellékletben.

Színek és a háttér beállítása

 • Az eszköztárban 4 különböző színbeállítás közül lehet választani. Talán segítség a pasztellszínű háttér, ezt éjszaka is kellemesebb használni. Az is lehet, hogy a magas kontraszt biztosítja Önnek a jobb olvasást.
 • A Chrome böngészőnél a High Contrast bővítmény telepítésével több paraméter is megadható.
 • Az Explorer, Edge, Firefox böngészőkön, ha ügyes vagy, akkor az alábbi 4 billentyű egyidejű megnyomásával aktiválható nagykontrasztú beálíltást:
  SHIFT + balra nyíl + ALT + PrtScr
  A megjelenő párbeszéd-ablakban válaszolj azt, hogy Igen
 • iPhone-nál és iPod nál az olvasónézetetcélszerű használnia.

Betűk méretének állítása

 • A honlap felső eszköztárában jobboldalon a betűméret változtatással másfélszeresig fel tudja nagyítani a betűket.
 • Számítógép böngészőjével a CTRL és a - jel együttes megnyomásával meg tudja növelni, a CTRL és a - egyidejű lenyomásával, Mac gépen CMD és a- vagy - ), , de ez az oszlopok szélességét is megnöveli.
 • Mobiltelefonon, iPhone-on a beállításokban tudja változtatni csak a betűméretet, és ez a beállítás minden honlapra érvényes lesz.

Betűtípus váltás

 • Az eszköztárban a középső három gombbal 3 különböző betűtípus közül választhat.
 • Ha van kedvenc betűtípusa a számítógépén, a böngésző beállításaiban kell beállítani, és minden oldalt ugyanazzal a betűtípussal fog megjeleníteni.

Ha nem tud vagy nem szeret egeret használni

A TABbillentyű nyomogatásával jól követhető, hogy melyik az éppen kijelölt link. Amikor a megfelelő linkhez ért, egyszerűen megnyomhatja az ENTER billentyűt.

Ha nem látja a képeket

Például ha Edge böngészőt böngészőt használ, alapértelmezetten nem látni a képeket. Ezt a beállításokban kell módosítani. Ha más eszközön nem látni a képeket, bátran keressen meg a hiba leírásával. Az oldal alján található a hibabejelentő űrlap.

Videók

A honlapon lévő videók mind feliratozottak, ezt azonban ki lehet kapcsolni. Az idegen nyelvű videók magyar szövegét azért írtam a bejegyzésbe, hogy a látássérültek is el tudják olvasni.

Mobiltelefon

A régebbi Androidos mobiltelefonon előfordulhat, hogy valami nem működik. Ilyenkor próbálkozhat a telefon gyorsítótárának törlésével. Ha így sem megy, kérem, írjon: hibabejelentő űrlap.

Egyéb

Ha ezek ellenére sem működik úgy, ahogy szeretné, írjon bátran! Szívesen olvasom a véleményét, tapasztalatait és javaslatait is!

Hibabejelentő és segítségkérő űrlap:

[contact-form-7 id=”7106″ title=”eszköztár űrlap”]

Magyarázatok

Web-akadálymentesítési útmutató
A WCAG 2.0 angol betűszó. A hivatalos fordítása: Web-akadálymentesítési útmutató. Azonban szerencsésebb és hitelesebb az alábbi fordítás: Web-használhatósági útmutató, mivel az angol accessibility jelentése: hozzáférhetőség, elérhetőség, használhatóság, megközelíthetőség. Immár 20 éve dolgoznak ezen a világszabványon. Széleskörű és konkrét ajánlásokat foglal magába a webtartalom minél könnyebb eléréséhez. Ennek betartásával a tartalom elérhető az olyan fogyatékkal élők számára, mint tanulási részképesség-zavarral rendelkezők (diszlexia, diszkalkulia, olvasási nehézségek), a vak és gyengénlátó, a siket és hallássérült, a tanulási nehézségekkel küzdő, az értelmileg akadályozott, a mozgássérült, a beszédhibával rendelkező, a fényre érzékeny és a mindezek kombinációjával küzdő emberek. Ezen túlmenően a webtartalom használhatóbbá válik a mindennapi felhasználó számára is. A nálunk magasabb szintű interne-kultúrával rendelkező országokban jóval elterjedtebb.

High contrast bővítmény
Sajnos a bővítmény nem elérhető magyarul. Ha tud angolul, és éppen Chrome-mal böngészik, akkor a következő linken meg tudja nyitni: High Contrast. A bővítménnyel azF11 gomb megnyomásával nagyobb kontrasztban jeleníti meg a betűket, és a színeket is beállíthatja.
Edge böngésző
A Window 10 alapértelmezett böngészője a Microsoft Edge. Nem ajánlom, ahogy elődjét: az Internet Explorert sem. A Chrome vagy Firefox böngészők jobban támogatottak, könnyebb kezelni őket.

iPhone: betűméret beállítás
beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Nagyítás, illetve: beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Nagyobb szöveg.

A böngésző méretének változtatása
A Microsoft eszközökön a jobb felső sarokban található négyzetre: . A Mac és Linux gépen éppen a baloldalt van egy még apróbb kör alakú gombban. A kisebb méret visszaállításához a visszaállítás gombra kell kattintani: .