Akadálymentességi nyilatkozat 2014

Tartalom:

Mit jelent, hogy a honlap akadálymentes?

Nemcsak a fogyatékkal élők tudják használni, hanem mindenki számára áttekinthetőbb, egyszerűbb. A honlap fejlesztése a tartalom feltöltése során is figyelembe vettük az akadálymentesítési irányelveket. Ez a W3C által kidolgozott WCAG 2.0 (Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 változata) adja, amely 2012-ben az Európai Unió ISO/IEC 40500:2012 számú szabványa lett.
A szabvány szerint 3 megfelelőségi kategória egyikébe lehet besorolni egy honlapot: A, AA és AAA. E legutóbbi a legszigorúbb.

Mit tettünk az akadálymentességért?

  1. A honlapot a WEB akadálymentesítésére vonatkozó fent említett szabvány, és egyéb rendelkezésre álló szakirodalom alapján készítettük;
  2. Látássérültekből álló csapat tesztelte és teszteli folyamatosan;
  3. Különböző érvényesség-, és akadálymentesség-ellenőrző programokat, leginkább a W3C érvényesítővel és a TAW3-al vizsgáljuk meg.

Mik a nemzetközi akadálymentesítési szabvány legfontosabb célkitűzései?

A szabvány megfogalmazása alapján a 4 irányelv a következő:

  • Észlelhetőség: mindenki számára elérhető legyen a tartalom minden része. Ennek érdekében a honlapon található minden elem szöveggel támogatott. Többek közt minden képhez rövid, érthető szöveget adtunk meg, hogy a képernyőolvasó programok érthetővé tegyék a képek tartalmát a látássérültek számára is. A tartalmat minden eszközzel könnyen használni lehet: mobiltelefonnal (responsive honlap), tablettel, asztali számítógéppel stb. A legelterjedtebb böngészők (Explorer, Mozilla, Chrome stb.) által támogatott szabványos kódokat használtunk. A képek és a háttér között megfelelő kontraszt és színátmenet van.
  • Működtethetőség: minden funkció elérhető a billentyűzetről, egér használata nélkül. A fókusz jól érzékelhető azok számára, akik kevésbé látnak. A honlapok elolvasására megfelelő idő áll rendelkezésre: nincs szoros időzár, nincs automatikus frissítés, láthatatlan előugró ablak és más ami nehezítené a tartalom megismerését.
  • Érthetőség: minden oldal felépítése megegyezik. A fejléc, a tartalom, az oldalsáv, a lábrész mind ugyanazon a helyen található. Ezzel adunk lehetőséget arra, hogy a honlap felépítését mindenki megérthesse, megjegyezhesse. A világos, átlátható oldal-felépítés szükséges az oldalak közötti gyors és könnyű navigációhoz. Az űrlapok is akadálymentesek, a hibát a hibás mezőnél jelzi ki, a már bevitt tartalmak nem vesznek el.
  • Robosztusság: megbízhatóság. Ez az akadálymentes honlap WordPress tartalomkezelő rendszerre épül, és szintaktikailag helyesen kódolt. A vizuális megjelenést egy független, CSS3 stílusalap biztosítja, amely magába foglalja a látható dekorációs elemek megjelenítéséhez szükséges kódot is.

Az akadálymentes honlapot készítette: Edelényi Zsolt

Jó tartalom jó formában
 

Kérjük, észrevételét, javaslatát, nehézségét ossza meg velünk. Odafigyelünk Önre, és igyekszünk egy mindenki által könnyen kezelhető honlapot készíteni.